Kesan Melakukan Hubungan Seks Ketika Haid
Home » , » Kesan Melakukan Hubungan Seks Ketika Haid

Kesan Melakukan Hubungan Seks Ketika Haid

17 Comments

Darah wanita masih dara koyak


Pengharaman Seks Semasa Haid

Islam mengharamkan Kesan melakukan hubungan seks antara suami dan isteri ketika waktu haid. Hukum ini telah dijelaskan oleh Allah Ta’ala didalam firman Nya yang bermaksud:“Dan mereka bertanya kepadamu (wahai Muhammad), mengenai (hukum) haid. Katakanlah: “Darah haid itu adalah kotoran dan mendatangkan mudarat”. Oleh sebab itu hendaklah kamu menjauhkan diri dari perempuan (jangan bersetubuh dengan isteri kamu) dalam masa datang darah haid itu, dan janganlah kamu hampiri mereka (untuk bersetubuh) sebelum mereka suci. Kemudian apabila mereka sudah bersuci maka datangilah mereka menurut jalan yang diperintahkan oleh Allah kepada kamu. SesungguhNya Allah mengasihi orang-orang yang banyak bertaubat, dan mengasihi orang-orang yang sentiasa mensucikan diri.” (Surah Al-Baqarah 2:222)

Didalam Hadis Nabi Muhammad s.a.w banyak memperkatakan hal ini, diantaranya sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud: “Sesiapa yang menyetubuhi wanita yang sedang haid ataupun menyetubuhi wanita di saluran duburnya ataupun mendatangi tukang tenung nasib dan mempercayainya, sesungguhnya dia telah kufur dengan apa yang diturunkan ke atas Muhammad.” (Riwayat Ahmad dan Tarmuzi)

Imam Al Ghazali merumuskan hukum ini di dalam Ihya Ulumuddin dengan berkata, “Janganlah suami menyetubuhi isteri yang sedang haid dan juga jangan sesudah haid sebelum si isteri menyempurnakan mandi wajib terlebih dahulu, kerana yang demikian itu diharamkan dengan dalil Al-Quran.“



Kajian Mengenai Bahaya Seks Ketika Haid

Kesan Melakukan hubungan seks ketika haid mempunyai banyak risiko, menurut kajian yang dijalankan oleh Dr. Diana Antoniskis (MD)dari Kumpulan Penyelidikan dan Pendidikan (The Research And Education Group) yang beribu pejabat di Oregon, dalam artikel yang bertajuk Women With HIV Infection, risiko jangkitan kuman HIV meningkat di kalangan wanita yang mengadakan hubungan seks ketika haid ataupun dengan lelaki yang tidak berkhatan.

Pusat Pengawalan dan Pencegahan Penyakit (Centers for Disease Control And Prevention) di Amerika, pada Perhimpunan kesebelas Pertubuhan Antarabangsa Berhubung Penyakit-Penyakit Jangkitan Seksual di New Orleans yang diadakan pada 27 hingga 30 Ogos pada tahun 1995 melaporkan,menjauhi
hubungan seks ketika haid ataupun ketika mengalami pendarahan di bahagian farajadalah penting untuk mengurangkan risiko dijangkiti kuman HIV bagi lelaki dan wanita.

Laporan itu juga menjelaskan, wanita yang mengadakan
hubungan seks ketika haid meningkatkan risiko dijangkiti AIDS sebanyak enam kali ganda. Persetubuhan pada waktu haid juga boleh mengakibatkan pendarahan yang teruk ke atas wanita. Kajian yang dilakukan oleh Dr. Winnifield Cutler dan rakan-rakannya dari Institut Athena Bagi Kesihatan Wanita diChester Springs menunjukkan, wanita yang hampir putus haid atau perimenopausal, yang kerap mengadakan hubungan seks ketika haid sering kali mengalami masalah pendarahan yang teruk daripada biasa.

Kebiasaannya kes-kes seperti ini akhirnya terpaksa menjalani pembedahan berisiko tinggi untuk membuang rahim atau hysterectomy dan ovari atau ovariectomy. Penemuan ini dilaporkan di dalam Journal of Psychosomatic Obstetrics and Gynaecology pada tahun 1996. Bagi golongan wanita, tiub fallopian dan ovari mereka boleh diserang kuman bakteria sehingga menyebabkan keputihan, sakit dan demam yang kuat.

Risiko untuk menghidap penyakit ini adalah tinggi di kalangan mereka yang 
Kesan melakukan hubungan seks ketika haid. Hal ini disebabkan, kebiasaannya tiub fallopian dan ovaridilindungi daripada serangan bakteria oleh bahan asid yang terdapat di kawasan faraj atau vagina.

Ketika wanita itu didalam keadaan haid, kawasan faraj menjadi alkali justeru memudahkan kuman untuk membiak dan mendatangkan penyakit terutamanya apabila berlaku persetubuhan pada waktu itu.

Oleh yang demikian, hukum pengharaman persetubuhan ketika haid oleh agama Islam adalah amat baik kerana ia mendatangkan banyak manfaat dari sudut kesihatan. Walaubagaimanapun Islam tidak melarang diantara suami isteri bergurau senda dan bergaul mesra semasa haid, asalkan perbuatan itu tidak membawa kepada persetubuhan.

Menurut Hadith yang diriwayatkan oleh Bukhari, Aisyah pernah ditanya oleh Masruq bin Ajdak,“Apakah yang boleh dilakukan oleh suami semasa isterinya sedang dalam keadaan haid?”Lalu Aisyah menjawab, “Apa-apa sahaja kecuali bersetubuh.” (Hadith Sahih Bukhari)

Wallahu’alam….

Jika anda suka artikel ini, jangan lupa sertakan kami dengan copy salah satu link di bawah ^_^

Kopi link post yang comel ini ^_^



Kalau nak dalam bentuk HTML, kopi saya lak ^_^

17 comments:

  1. islam mengajar manusia melepasi sempadan pemikiran.

    ReplyDelete
    Replies
    1. SEMUA TERBAIK JOM TERJAH :

      OMG , JOM LIHAT BETUL KE ZAYN MALIK DAN JUSTIN BIEBER NI GAY ?-> WWW.JUSTINZAYN.COM

      DOWNLOAD CERITA-CERITA TERKINI MALAY & ENGLISH --> WWW.DOWNLOADMOVIE.COM

      TENGOK SEMUA EPISOD LOVE YOU MR.ARROGANT PERCUMA --> WWW.DRAMAMR.ARROGANT.COM

      DAPATKAN TIKET PERCUMA AKSI RUNNING MAN DI MALAYSIA 2014 (100 SAHAJA) --> WWW.MALYSIANFANSRM.COM

      TIKET PERCUMA KONSERT JUSTIN BIEBER 2014 DI MALAYSIA --> WWW.PASSPERCUMA.COM

      INFO IPHONE 5 DAN 5S/5C DAN SAMSUNG GALAXY NOTES 3 , JAGA-JAGA SEBELUM MEMBELI --> WWW.INFOPHONES.COM

      IPHONE 5 (RM1200) , IPHONE 5S (RM1350) . IPHONE 5C (RM1000) *TERHAD* --> WWW.IPHONEMSIA.COM




















      ASSALAMUALAIKUM , SATU LAGI PELUANG PEKERJAAN TERBAIK UNTUK ANDA IAITU BEKERJA HANYA DARI RUMAH DENGAN PENDAPATAN SEHINGGA RM1500-3000 SELAMA SEMINGGU , MAHU ? MAKLUMAT LANJUT KLIK SINI -> KEKOSONGAN JAWATAN (50 ORANG SAHAJA)

      Delete
  2. terima kasih kerana kongsikan...

    ReplyDelete
  3. perkongsian pgetahuan y b,gune...

    ReplyDelete
  4. ABC : Allah Bagi Cuti..
    Rehat je le smggu tu..si suami kena la syg isteri jika mahukan kebahagiaan selamanya..

    ReplyDelete
  5. Apesal kalau merujuk kepada kajian, asyik amerika je yg slalu dirujuk? Takde negara lain ke,terutama negara2 islam? Bloggers pon 1, ape yg d buat kajian kat amerika tu, percaya la bulat2 kan. Cam bodoh je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abdul azim, masa sekolah BM, sains dapat berapa? Kalau tak faham ayat kat atas jangan pandai dok komen jer. Faham ayat, faham fakta baru komen.

      Delete
  6. Betul tu.
    Ak sokong 80% pendapat abdul azim.
    Sbb diorg pn blh tahan kuat menipu.kajian dorg byk ats dsar wang,pangkat dan nama.tp blm tentu btl.
    Mcm kajian yg mengatakan manusia berasal dr org utan.
    Tp smpi skrg xde pn desas-sesus mengatakan org utan melahirkan manusia.
    Peace :)

    ReplyDelete
  7. lallalalalallalaallal....betul tu..heheehheehe....

    ReplyDelete
  8. Time Isteri "Datang Bulan" tak payah la "Main"...
    Time boleh "Main".... pulun la... takpun raba2x udahhhh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol tue................

      Delete
  9. ala...pe yg diorg ckp 2 pon brpndukn pda hdith n quran gak,cme diolah cm org amerika je yg kji...

    ReplyDelete
  10. korang tau tak skrg pun ramai org putih, org jepun masuk islam sbb diaorang bukak al quran dlu bru buat kajian samada benda tu btul atau tidak. Bila benda tu sama seperti yg dinyatakn dlm al quran, diaorang terharu and trus masuk islam. Cikgu sains kte ada ckp, seorg saintis jepun kaji psl air zam zam, lps kaji, dia masuk islam.. so, x semstinya kalau org amerika tu, dia kristian. ada yg dah insaf tau. Org Malaysia yg lahir Islam xnmpk pulak semua ni. Makin menjadi2 lak.

    ReplyDelete
  11. sy setuju anynonymous di atas nie . . tapi org Islam kena tetap kena hati2 , org barat suka putar belit pasal Islam skrg nie sbb dorg x ska Islam . kalo saintis masuk Islam dorg ckp tipu saja n ada yg tukar nama2 tokoh2 trdahulu yg masuk islam semata2 nk sembunyikan keislaman dorg . . Ya Allah . . bantulah hamba2 mu ini . .

    ReplyDelete
  12. salu buat dulu.......hmmmm.....

    ReplyDelete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri